Wat is channeling?

Channeling kan het onderliggende probleem zijn van veel ergernissen tijdens het zetten van je espresso. Het is iets dat je niet snel ziet, maar wat je wel eenvoudig kan opsporen en gelukkig ook oplossen. We vertellen je in deze blog wat channeling is, wat de meest voorkomende oorzaken van channeling zijn en hoe je deze kunt verhelpen. 

Koffie piston

Wat is channeling?

Voordat je een espresso kunt zetten moet je de koffiebonen natuurlijk malen. De gemalen koffie belandt in het filterbakje van je piston en dit druk je met de tamper aan. Wanneer je de gemalen koffie op elkaar drukt maar er zit een gangetje in de gemalen koffie, dan zal het water hier eerst doorheen stromen. Water zoekt namelijk altijd naar de plek met de minste weerstand. Deze gangetjes zijn van bovenaf soms helemaal niet te zien en dat maakt het lastig. Hoe kun je het dan wel goed zien? Gebruik een naked portafilter, dan zie je aan de onderkant heel goed waar de minste weerstand ziet, want hier stroomt het water het snelst uit.

 ‘’Kort samengevat: bij channeling stroomt water door de open gangetjes van de gemalen koffie, in plaats van evenredig door de puck te stromen.’’

Waarom wil je channeling voorkomen?

Het water stroomt dus sneller door de gangetjes, dit betekent dat smaken hier sneller geëxtraheerd worden. En dit resulteert in een ongebalanceerd smaakprofiel. Door channeling zoveel mogelijk te voorkomen, zullen de ergernissen tijdens het zetten van je ochtend koffie een stuk verminderen. 😉

Hoe voorkom je channeling?

We hebben hier gelukkig verschillende oplossingen voor:

  1. Een goed espresso recept is misschien wel het belangrijkste, wanneer je te weinig koffie gebruikt dan zal er altijd te weinig weerstand zijn. Een goed start recept is een ratio van 1:1,5 – 1:2. Dit betekent 1 deel gemalen koffie op 1,5/2 delen espresso.
  2. Distributie! Het is belangrijk dat je de koffie goed verdeelt in het filterbakje. Dit helpt het ontstaan van gangetjes te voorkomen. Hier kan een verdeler je bij helpen. Dit is een ronde tool die perfect op je portafilter past. Deze draai je op de gemalen koffie met de klok mee om zo de koffie evenredig te verdelen. Let alleen wel op dat je deze tool niet gebruikt voor het aandrukken, daar gebruik je je tamper voor. 
  3. Gebruik een WDT-tool. Als het goed is zie je weleens klontjes gemalen koffie uit de molen komen, dit komt omdat de koffie erg fijn gemalen is en daardoor statisch wordt en aan elkaar gaat plakken. Deze klontjes kunnen ook zorgen voor het ontstaan van gangetjes in de puck. Met een WDT-tool haal je deze klontjes eenvoudig uit elkaar, waardoor de puck evenredig aangedrukt kan worden.
channeling

Meer tips tegen channeling?

Klinkt dit je allemaal iets te abstract? We kunnen je ook 1-op-1 helpen tijdens een privé barista workshop. Neem je eigen machines mee of gebruik die van ons en stel al je vragen over het zetten van een goede espresso. We helpen je graag!