De essentials voor een perfecte koffie

Oké, als ik het ga hebben over de perfecte koffie zoals ik die zou maken, dan wordt het wel een heel duur grapje. Ik heb het geluk dat ik mijn La Marzocco Micra gewonnen heb, anders had ik het ook ‘gewoon’ met een Sage moeten doen. Ik denk sowieso dat we in de koffie-community, zeker als je er echt diep in zit zoals ik, altijd op zoek zijn naar iets beters, iets mooiers, en vaak ook iets veel (en veel) duurders. Dat is eigenlijk vaak niet nodig, want goede tools hoeven niet altijd het allerduurste te zijn. We laten ons altijd wel verleiden door al het moois, maar er zijn eigenlijk maar een paar essentials die je echt nodig hebt om de perfecte koffie te kunnen maken.

Essentials omslag

Mijn perfecte koffie

Wat mijn definitie van een perfecte koffie is? Ligt er een beetje aan hoe ik het bekijk. Thuis is eigenlijk elk bakkie dat ik zet in mijn ogen wel de perfecte koffie, omdat ik de set-up van mijn dromen heb die de hele ervaring van het koffiezetten zo geweldig maakt. Buiten de deur gaat het mij ook vaak meer om het totaalplaatje: zit ik op een fijn plekje, wordt de koffie met passie gemaakt… Ik heb het al eens eerder gehad over mijn eerste koffie bij Screaming Beans, waar ik aan het plekje aan het raam zat, met de zon, lekker mensen kijken, en echt een overheerlijke kokos cappuccino… Nog steeds zeg ik altijd dat dat de lekkerste koffie is die ik ooit heb gedronken.

Een molen

Een molen wordt vaak als minder belangrijk gezien dan je machine, maar niks is minder waar! Tuurlijk zijn sommige espressomachines wel beter dan anderen, maar zolang ze de goede druk zetten voor een espresso en je stoompijpje, kom je er wel. Je molen daarentegen, die is essentieel om goed te zijn. Je kan daarom altijd beter investeren in een betere molen dan in een betere machine. Een paar merken die ik fijn vind voor thuis, van minder duur naar duur: Eureka, Mahlkonig, La Marzocco. Voor een handmaler zou ik wel gaan voor een Comandante. Die is misschien wel duurder, maar aangezien filterzetmethodes eigenlijk echt wel goedkoop zijn, is het goed om te investeren in een goede handmolen.

Een machine (of filter zetmethode)

Afhankelijk van of jouw perfecte bakkie zich vormgeeft in de vorm van een espresso of filterkoffie, is een machine of zetmethode belangrijk. Wil je een espressomachine, dan zou ik aanraden om te kijken naar eentje met een duoboiler; dan weet je zeker dat voor zowel je espressoshot als je stoompijpje de machine de juiste druk kan leveren. Voor filterzetmethode zou ik persoonlijk Origami kiezen, maar hierin moet je maar net even ontdekken wat bij je past. Ik hoor altijd veel meningen over de Sage home machines en die zijn altijd wel positief, dus dat is zeker een goede optie om naar te kijken. Ik ben volledig team La Marzocco, maar dat is wel een echte investering. Volgens mij is de Rocket ook wel goed, maar daar heb ik zelf weinig persoonlijke ervaring mee.

Melkkannetjes

Let bij je melkkannetjes op dat het tuutje aan de voorkant in een rechte lijn met het handvat van je kannetje staat voor optimale latte-art resultaten. Daarnaast zou ik lekker voor RVS gaan, want ondanks dat die kleurtjes heel mooi zijn, brokkelt de kleur er op een gegeven moment ook wel af. Ik heb er altijd 2: eentje van 350 ml en eentje van 550 ml. De kleinere gebruik ik als ik alleen ben en weinig melk hoef te schuimen, de grotere voor bijvoorbeeld 2 cappuccino’s. Zelf vind ik de kannetjes van Mhw3 Bomber lekker werken, en die hebben leuke kleurtjes van de buitenkant, maar zijn vanbinnen RVS, wat ook top is.

Goede koffiebonen

Ik proef vanwege mijn werk echt heel veel verschillende soorten koffies, dus ik heb onderhand ook wel ontdekt welke soort bonen ik nodig heb om mijn perfecte bakkie te zetten. En voor mij blijven dat toch altijd bonen uit Brazilië. Ik weet gewoon dat ik die altijd lekker vindt, maakt niet uit wat voor soort koffie ik drink, het is gewoon altijd goed. Die chocoladetonen, heerlijk.

Tip! van team LeRine: onze heerlijke Guatemala bonen met de smaak van melkchocolade.

Een weegschaal

Een weegschaal, het liefst een precisieweegschaal, is echt onmisbaar in het maken van een perfect bakje koffie. Een precisieweegschaal weegt tot op de 0,1 gram precies, en dat is heel belangrijk bij koffie. Je zal het waarschijnlijk lastig te geloven vinden, maar het verschil tussen 19,3 gram en 19,5 gram is echt te merken in je espresso. Ook bij het zetten van filterkoffie komt deze goed van pas, want je moet wegen hoeveel gram water je opschenkt. En natuurlijk hoeveel gram koffie erin gaat.

Kopjes

Oké, misschien niet echt essentieel, want een kopje van Ikea werkt ook, maar ik merk dat mijn koffiebelevenis gewoon zoveel beter is als ik het uit een mooi kopje drink.  Misschien placebo-effect hoor, maar ik kan er gewoon echt van genieten als mijn koffie in een mooi kopje geserveerd wordt. Dus om een perfect bakkie te maken, vind ik deze ook wel essentieel. Mijn favoriete merken op dit moment: Milou Broersen Ceramics, Frizbee Ceramics en Viola Beuscher Ceramics.

Tip! van team LeRine: de beste kopjes voor de lekkerste espresso en cappuccino!

Dat was het dan, mijn essentials voor een perfect bakje koffie. Hoe ziet jouw perfecte bakkie eruit?

maak kennis

Dit is Diniz

Ze staat op Instagram ook wel bekend als @nietroeren. Diniz is freelance barista bij onder andere Single Estate Coffee Roasters en volgt een stage bij Giraffe in Rotterdam. Ze heeft een flinke dosis ervaring én SCA Barista Skills Intermediate certificering.

Op Lerine.nl neemt Diniz je onder andere mee in city hotspot guides waarin ze op zoek gaat naar de leukste, gezelligste en beste Specialty Coffee tentjes in verschillende steden.