LeRine koffiebonen
02. Ethiopië

De tweede LeRine Specialty koffieboon, en wat voor één! Onze 02. Ethiopië verrast je met de romige smaak van Frou Frou koekjes, chocolade tonen en om ‘m af te maken frisse aardbei. De combinatie van vanille wafeltjes en aardbei maakt de Ethiopië perfect voor de zomer, maar is het hele jaar door heerlijk.

Specificaties

  • Regio Hamasho, Sidama
  • Hoogte 2.260-2.360 m.a.s.l.
  • Variëteit JARC 74112 & Cultivated local varieties
  • Process Natural
  • Branding Light
  • Smaken Frou Frou koekjes – aardbei – chocolade
  • Cuppingscore 85.5

Zetadvies Aeropress

Deze lichte branding komt het beste tot zijn recht in een filterkoffie. Je kunt deze op verschillende manieren zetten, waaronder met een Aeropress. Deze zetmethode maakt gebruik van luchtdruk om koffie mee te zetten. Je gebruikt een fijne maling voor de Aeropress, omdat de doorlooptijd van deze zetmethode relatief kort is. Omdat je een zeer fijn filter gebruikt, hoef je niet bang te zijn dat de fijne maling door het filter heen komt. De volgende verhoudingen zijn een voorbeeld van hoe je de Ethiopië kunt zetten met de Aeropress en het recept is afkomstig van Aeroprecipe, waar je een uitgebreider stappenplan vindt.

1

10 gram in

Doe 10 gram zeer fijngemalen koffie in de koker die fungeert als filterbakje. ‘Schud’ de koker een beetje om de koffie te verdelen.

2

140 mL water

Schenk 30 mL water van 89°C op de gemalen koffie en laat ‘bloomen’ voor 30 sec. Schenk nog 85 mL op en laat 30 sec staan.

3

60 seconden

Plaats de zuiger op de koker. Wacht 20 sec en ‘invert’ de Aeropress. Druk in 15 sec naar beneden en schenk nog 25 mL water bij de extractie.

Zetadvies V60

Een Hario V60 is makkelijk mee te nemen en makkelijk te gebruiken. Wij gebruiken de V60-01* met bijbehorende filters om 1-2 kopjes filterkoffie mee te zetten. Het onderstaande recept is bedoeld voor warme filterkoffie, maar onze Ethiopië koffieboon is ook echt een aanrader als cold brew. Het recept daarvoor vind je onderaan deze pagina.

1

17 gram in

Weeg 17 gram grof gemalen koffie af. Zet de V60 op je kopje, maak het filter een beetje nat, giet water uit kopje, doe de koffie in het filter.

2

300 mL water

Gebruik heet, niet gekookt, water en giet dit in een cirkel op de koffie van binnen naar buiten. Eerst een klein beetje, wat je laat ‘bloomen’.

3

3 min en 30 sec

Schenk in dezelfde beweging de helft van het resterende water op de koffie en laat doorlopen. Daarna de andere helft.

Zetadvies Espresso

Dat onze Ethiopië erg lekker is als filter, betekent niet dat je hem niet kunt drinken als espresso. Wij vinden ‘m alleen het aller lekkerste als filterkoffie waarin de smaken het beste naar voren komen. Wil je deze boon als espresso zetten? Dat kan gewoon! We raden dan deze verhoudingen aan, maar experimenteer ook vooral met wat jij lekker vindt:

1

17 gram in

Gebruik 17 gram gemalen koffie voor twee shots espresso. Wij zetten altijd twee shots voor zo veel mogelijk consistentie.

2

29 seconden

De extractie heeft ongeveer 29 seconden nodig om helemaal door te lopen. Na deze tijd heb je een gebalanceerde espresso in je kopje.

3

55 gram uit

Je kunt twee kopjes onder de uitloop zetten voor twee enkele shots, of één kopje voor een subbel shot van ongeveer 55 mL.

Cold brew Frou Frou koekjes met aardbei en chocolade

Zin in een koffie met onze LeRine koffiebonen met een verfrissende twist? Probeer dan ons recept voor cold brew eens. Eigenlijk de betere versie van een ijskoffie: gezond en ook nog eens lekker zoet.

Veelgestelde vragen over LeRine Ethiopië koffiebonen

Wij raden aan om met de LeRine Ethiopië koffiebonen een filterkoffie te zetten. Daarin komen de smaken en aroma’s van de boon met deze branding en verwerkingsmethode, het beste uit. Maar je kunt hem zeker ook als espresso zetten. Zie bovenstaand recept. Wil je liever een espresso zetten met karamel, hazelnoot en chocolade smaken? Bekijk dan onze Guatemala koffieboon. Deze boon met medium roast komt perfect tot uiting in een espresso en gaat ook goed samen met gestoomde melk.

Wij zorgen ervoor dat de koffiebonen zo vers mogelijk zijn wanneer jij ze bestelt. Je ziet de branddatum op de verpakking staan, dus je weet precies hoe oud ze zijn. Onze koffiebonen zijn het lekkerst 1 tot 12 weken na branding. Daarna neemt de smaak van de boon iets af, maar kunnen ze nog prima gebruikt worden. Dit is de houdbaarheid van koffiebonen. Als je de bonen niet lekker genoeg meer vindt voor een koffie, kun je ook een van onze recepten met koffie maken!

Koffie blijft het langst lekker en vers, als je de bonen na openen gewoon in de zak, op een koele donkere plek bewaard. Of, als je graag een mooie pot op je aanrecht wil, in een vacuüm koffiepot* die geen licht doorlaat. Zonlicht heeft namelijk veel invloed op de versheid van koffiebonen. Dit zijn nog meer tips om je koffiebonen te bewaren.

*Affiliate link

Een koffieboon kan op verschillende gradaties gebrand worden. Cinnamon, blond, light, medium, medium dark, dark en extra dark roast zijn de verschillende brandingen. Hoe donkerder de branding, hoe intenser de smaak wordt. Bij iedere boon past een andere branding om de smaken uit de boon het beste naar voren te brengen. De 02. Ethiopië is het lekkerst met een light branding.

Dat kan zeker! We hebben een speciale pagina voor zakelijke klanten.

Ja, zeker! Je kunt bij het afrekenen een opmerking toevoegen. Hierin kun je je persoonlijke boodschap kwijt die wij vervolgens voor je op een kaartje zetten.

Dat kan zeker! We hebben een speciale pagina voor zakelijke klanten.

*affiliate link