Ondernemende vrouwen in de koffie – Margreet, Atelier van Schaijck

Net voor de corona periode was Margreet op zoek naar een uitlaatklep en ging ze op zoek naar een hobby waarbij ze met haar handen bezig kon zijn. Wat begon met een keramiekles, bleek een onverwachte passie en is inmiddels uitgegroeid tot haar eigen onderneming: Atelier van Schaijck, waar ze haar populaire handgemaakte mokken en ander uniek serviesgoed maakt.

Net voor de corona periode was Margreet op zoek naar een uitlaatklep en ging ze op zoek naar een hobby waarbij ze met haar handen bezig kon zijn. Wat begon met een keramiekles, bleek een onverwachte passie en is inmiddels uitgegroeid tot haar eigen onderneming: Atelier van Schaijck, waar ze haar populaire handgemaakte mokken en ander uniek serviesgoed maakt.

Keramiekles

Net voor de eerste corona-lockdown, was Margreet op zoek naar een uitlaatklep. ‘Ik moet een hobby zoeken, iets om met mijn handen te doen’, was haar gedachte. Toen ze aan een keramiekles meedeed, vond ze het nog leuker dan gedacht. Maar toen ging alles op slot door het coronavirus. ‘Toen heb ik heel veel klei gekocht en ben ik gewoon maar ‘gaan doen’.’ Toen de maatregelen versoepeld werden, leerde ze met het draaiwiel werken om ook gebruiksgoed te leren maken zoals koffiemokken. Dit bleek een schot in de roos: ‘Op het draaiwiel werken is echt een soort van mindful bezigheid, dan verlies je alles om je heen. Dat is precies wat ik zocht’.

Margreet:

 “Ik zou iedereen aanraden om de combinatie van loondienst en ondernemen te proberen.”

Van hobby naar onderneming

Haar onderneming is niet haar fulltime baan; naast haar atelier werkt Margreet ook in loondienst, wat eerst wél haar fulltime baan was. Ze werkt bij een duurzaam adviesbureau waar ze helemaal op haar plek zit. Maar het met haar handen bezig zijn, beviel haar ook heel goed. Daarom wilde Margreet het keramieken na een tijdje serieuzer aanpakken en besloot ze een kantoordag op te geven en daar haar atelierdag van te maken. ‘Dat beviel me zo goed, dat ik de combinatie graag wilde houden. Als je het kan doen, zou ik iedereen aanraden om het te proberen!’

Geld verdienen met kleien?

Dat je met keramiek maken, geld kunt verdienen, geloven mensen vaak niet. Atelier van Schaijck begon in eerste instantie ook niet met het idee om er een bedrijf van te maken, maar toen Margreet foto’s van haar werk deelde op Instagram, wilden mensen het meteen van haar kopen. Na die ene post stroomden de aanvragen binnen, zowel van particulieren als bedrijven. Het keramieken begon met het idee een stapje terug te doen en dat veranderde al gauw eigenlijk in een extra baan. Daarom werkt Margreet met product drops, waarbij ze eens in de zoveel tijd een beperkte collectie uitbrengt. Dit geeft haar de vrijheid om te kunnen blijven creëren in haar eigen tempo. ‘Ik krijg ook aanvragen van bedrijven en dan voel ik me echt gevleid. Maar ik weet dat ik dan met deadlines en oplages moet werken die niet te combineren zijn met zo’n druk leven. Doordat ik geen orders aanneem, houd ik het haalbaar voor mezelf en hoef ik er niet te veel druk op te leggen.’ Ook mooi meegenomen: doordat er maar heel af en toe iets verkrijgbaar is in de shop van Atelier van Schaijck en de producten erg gewild zijn, werkt haar methode als een boost voor de verkoop.

Margreet:

 “Ik wil anderen graag laten zien dat het gewoon kan, consultant zijn en keramist”

Zoektocht naar balans

Naast haar baan in loondienst en Atelier van Schaijck, heeft Margreet het sinds kort ook druk met een kleintje. Het combineren van een kantoorbaan met ondernemen en het moederschap is niet niks. Het loopt dan ook niet altijd zoals ze graag zou willen. ‘Ik ben nog steeds zoekende naar hoe ik die verdeling goed doe, maar dat is een never ending search.’ Maar als je iets doet wat je leuk vindt, hoef je geen dag in je leven te werken, toch? ‘Het vraagt wel om een ander soort headspace, twee banen. Maar ik vind het wel nog steeds alle twee heel leuk en ik ben nog steeds super gedreven om bij allebei het meeste eruit te halen.’

Het hebben van twee banen, waarvan een in loondienst en de ander als zelfstandig ondernemer, is niet standaard. Margreet krijgt dan ook vaak vragende blikken als ze vertelt dat ze parttime consultant is en parttime keramist. “Is dat überhaupt een beroep, keramist?”, vragen mensen zich vaak af.’ Ze zag haar atelier in het begin zelf ook niet als een volwaardige onderneming. Inmiddels is dat wel anders en wil ze laten zien dat het gewoon kan, werken in loondienst en zelfstandig ondernemen vanuit wat je leuk vindt. Hiermee hoopt ze anderen te inspireren om hun passie achterna te gaan.